I midten af ugen, der lige er gået, kom det frem (okay, de indrømmede det selv), at Frankrig sender (lette) våben til de libyske oprørere. Det har vakt bekymring i FN-systemet, og ifølge International Herald Tribune/The New York Times er også Rusland i tvivl om, hvorvidt det franskmændende gør, er tilladt.

Hvis du ikke kender historien, kan du starte med disse links:

Kigger man på de FN-resolutioner, der drejer sig om situationen i Libyen (1970 og 1973) kommer man tættere på et svar.

Læs resolutionerne:

De centrale afsnit i de to resolutioner er afsnit 9 i resolution 1970 og afsnit 4 i resolution 1973. Resolution 1970, afsnit 9 (der handler om våbenembargo) har følgende ordlyd:

[The Security Council] Decides that all Member States shall immediately take the necessary measures to prevent the direct or indirect supply, sale or transfer to the Libyan Arab Jamahiriya, from or through their territories or by their nationals, or using their flag vessels or aircraft, of arms and related materiel of all types, including weapons and ammunition, military vehicles and equipment, paramilitary equipment, and spare parts for the aforementioned, and technical  assistance, training, financial or other assistance, related to military activities or the provision, maintenance or use of any arms and related materiel, including the  provision of armed mercenary personnel whether or not originating in their territories, and decides further that this measure shall not apply to:

  • (a) Supplies of non-lethal military equipment intended solely for humanitarian or protective use, and related technical assistance or training, as approved in advance by the Committee established pursuant to paragraph 24 below;
  • (b) Protective clothing, including  flak jackets and military helmets, temporarily exported to the Libyan Arab  Jamahiriya by United Nations personnel, representatives of the media and humanitarian and development workers and associated personnel, for their personal use only; or
  • (c) Other sales or supply of arms  and related materiel, or provision of assistance or personnel, as approved in advance by the Committee;

FN-resolution 1970 (2011), afsnit 9.

Kort fortalt: Ingen våbenhandel med Libyen.

Resolution 1973 (der bliver vedtaget 20 dage efter Resolution 1970), kapitel 4 indeholder følgende tekst, der relaterer sig til ovenstående afsnit (fed tekst er min fremhævning):

[The Security Council] Authorizes Member States that have notified the Secretary-General, acting nationally or through regional organizations or arrangements, and acting in cooperation with the Secretary-General, to take all necessary measures, notwithstanding paragraph 9 of resolution 1970 (2011), to protect civilians and civilian populated areas under threat of attack in the Libyan Arab Jamahiriya, including Benghazi, while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory, and  requests the Member States concerned to inform the Secretary-General immediately of the measures they take pursuant to the authorization conferred by this paragraph  which shall be immediately reported to the Security Council;

FN-resolution 1973 (2011), afsnit 4.

Altså; de civiles sikkerhed i Libyen er det allervigtigste – uanset hvad afsnit 9 i den forrige resolution siger.

Har Frankrig så dermed dækning for våbenhandlen med oprørerne? På papiret – ja. Det, som de handler om, er så blot, om man nationerne imellem kan blive enige om, at der dels var/er behov for de franske våben, samt at de bliver brugt i overensstemmelse med resolutionerne; til beskyttelse af civile.

Grafik/portræt: Colonel Muammar Gaddafi Portrait (VectorPortal.com)

 

Følg larslars.dk:

Du kan følge larslars.dk på Facebook, Twitter og som nyhedsbrev.

Hvis du sidder på en mobiltelefon og har Facebook-app'en installeret, kan du åbne larslars.dk-siden: iPhone / Android