Jeg skriver meget, og jeg skriver meget på en computer. E-mails, oplæg, idébeskrivelser, notater, flere e-mails, artikler, blogindlæg og e-mails.

Hidtil har jeg forholdt mig mere til formen, altså hvad jeg skriver, end værktøjet – altså hvad jeg bruger, når jeg skriver. Indtil nu.

Jeg har opdaget iA Writer, og det har fuldstændig ændret den måde, jeg anskuer skriveprocessen på. Nu åbner jeg det program, hver gang jeg skal skrive noget, der kræver et kombination af flow, kreativitet, koncentration og stringens.

Det smarte ved iA Writer er egentlig alt det, det ikke er. Det er ikke et nyt Word-program, det har ikke alle mulige ordbøger og smarte funktioner installeret, og det fungerer ikke 'in the cloud'.

I stedet er det et tekstbehandlingsprogram skåret helt ind til benet. Tekstformatering foregår via tegnsætning (der bruges dele af Markdown), og du har kun én tekststørrelse og -farve, du skal forholde dig til på skærmen.

Focus Mode og Full Screen
Men hvad du mangler i features, det får du tilbage i produktivitet. Når jeg bruger iA Writer, aktiverer jeg gerne den såkaldte Focus Mode. Det betyder, at det kun er den aktive sætning (altså den, jeg er i gang med), der er fremhævet. Resten af teksten bliver grå og træder i baggrunden. Det giver et enormt fokus og holder skriveprocessen kørende.

Udover Focus Mode kører jeg også altid programmet i fuldskærm, det vil sige, at der ikke er andre programmer, der kæmper om min opmærksomhed. Foran mig har jeg en hvid skærm, der kun indeholder den tekst (og markdown-syntaks), jeg selv har indtastet.

Det giver en helt clean og støjfri skriveoplevelse, der sikrer et flow i processen, som jeg aldrig ville opnå i Word eller et andet program.

Programmet gemmer filerne i .md-formatet (MD for MarkDown), men der er en fed HTML-eksport, hvor teksten outputtes i en centreret kolonne med høj læsbarhed.

Jeg kan ikke sætte tal på, hvor meget mere effektiv jeg er, når jeg bruger iA Writer, men det er så meget, at jeg ikke er det mindste i tvivl om, at der er tale om en reel forbedring.

Programmet virker kun på Mac (og iPad), så hvis du sidder på en PC, må du finde et andet program, der kan noget lignende. iA Writer kan hentes og installeres fra Apples Mac App Store.

 

Følg larslars.dk:

Du kan følge larslars.dk på Facebook, Twitter og som nyhedsbrev.

Hvis du sidder på en mobiltelefon og har Facebook-app'en installeret, kan du åbne larslars.dk-siden: iPhone / Android