'Plyndringer og hærværk plager byen' skriver Politiken.dk om plyndringerne i Sirte i Libyen. I papiravisen har Politiken også haft en længere artikel ('Hævntørst skaber dyb splittelse', 23-10-2011, s. 8) om, hvordan de beboere i pro-Gaddafi-byen Tawergha, der har nydt godt af at have et positivt forhold til Gaddafi-styret nu udsættes for plyndinger.

Dette er dog ikke nødvendigvis nogen overraskelse. Tilbage i august måned udgav den amerikanske udenrigspolitiske tænketank Council On Foreign Relations (cfr.org) et såkaldt 'Contingency Planning Memorandum' om farerne for ustabilitet i perioden efter Gaddafis fald.

Og her nævnes netop plyndringer som et muligt scenarie:

Rioting and looting. Tripoli and other Qaddafi-controlled population centers have been under ferocious repression. It is unclear how much they have suffered from hunger, but they certainly have lacked fuel and other commodities. Rioting and looting could break out, in particular targeting merchants or private citizens believed to have benefited economically from being regime loyalists. Targeted looting by rebel forces has sometimes occurred in territory newly coming under their control. Rioting and looting are more likely if there is uncertainty about how the country will be governed; the value of its currency; and availability of food, fuel, and other commodities.

Dermed ikke sagt, at det selvfølgelig bare er i orden, men det er et forventeligt resultat, og derfor formentlig (forhåbentlig) også noget, de libyske myndigheder (eller det, der ligner) er opmærksomme på.

Memoet er derudover et must-read, hvis du vil vide mere om, hvilke udfordringer Libyen står overfor efter Gaddafis fald.

 

Følg larslars.dk:

Du kan følge larslars.dk på Facebook, Twitter og som nyhedsbrev.

Hvis du sidder på en mobiltelefon og har Facebook-app'en installeret, kan du åbne larslars.dk-siden: iPhone / Android