"Vi er magtesløse over for bakterietrussel," siger vores fødevareminister omkring den lurende fare for, at multiresistente bakterier skal smitte fra grise til mennesker.

Problemet er netop, at svinebranchen har brugt store mængder antibiotika, og nu har man malet sig op i et hjørne:

Ifølge Fødevarestyrelsen er der i dag kun én måde, man kan bekæmpe bakterien på i svinestaldene, og det er at give danske grise mere antibiotika. Men den vej ønsker Fødevarestyrelsen ikke at gå, fordi det vil gøre endnu flere bakterier resistente over for antibiotika.

Men det er ikke nyt. I september 2009 (det er 2,5 år siden) slog DTU alarm: Antibiotika til svin var blevet ren rutine.

Indtil problemet er løst (hvis det nogensinde bliver det), kan du – hvis du ikke kan undvære svin – spise økologisk. Samvirke skriver blandt andet:

Økologiske svin bliver ikke presset så hårdt. De skal ikke vokse så hurtigt, de har nogle blidere foderskift og en senere fravænning. Økologiske grise får derfor meget mindre antibiotika. Og der vil være grise, som ikke har fået antibiotika i løbet af deres levetid. Hvis en gris behandles mere en end gang i sin levetid, må den ikke sælges som økologisk.

(…)

Hvad kan man gøre, hvis man som forbruger vil have svin med så lidt som mulig antibiotika?
Så skal man helt klart vælge økologisk svinekød. Og dansk svinekød frem for importeret. For selv om der næsten ikke længere er forskel i forekomsten af resistens i dansk og importeret kød, så er der stadig mindre resistens i det danske kød (overfor et andet kritisk vigtigt antibiotikum, fluoroquinolon).

Generelt er der også mere kontrol af det danske kød, og vi har i mange år haft overvågning af både resistens og forbrug af antibiotika.

Danmarks Jordbrugsforskning gennemførte i 2003-2005 "en større analyse af sundhedstilstanden hos økologiske og konventionelle slagtesvin, hvor vi bl.a. har inddraget besætningernes antibiotikaforbrug" [artikel (PDF)].

Konklusionen var:

Konventionelle slagtesvin får tre gange så meget antibiotika som økologiske. Næsten halvdelen af de undersøgte økologiske besætninger brugte ikke antibiotika

Men valget er selvfølgelig dit eget.

 

 

Følg larslars.dk:

Du kan følge larslars.dk på Facebook, Twitter og som nyhedsbrev.

Hvis du sidder på en mobiltelefon og har Facebook-app'en installeret, kan du åbne larslars.dk-siden: iPhone / Android