Husker du? Stardust – Music Sounds Better With You (+ lidt om Bangalter og Gondry)

Stardust - Music Sounds Better With You

Året er 1998, og hvad angår elektronisk musik har duoen Daft Punk sparket døren fra Frankrig til resten af verden ind med deres 'Homework'-album fra året før. 'Around The World' og 'Da Funk' er nok de to numre, der hænger bedst ved den dag i dag – skønt hele albummet er eminent. 'Homework' handlede primært om to ting; 1) samples, der blev filtreret og udsat for effekter til noget nær ukendelighed og 2) gentagelser; filosofien var, at hvis man hørte det samme tilpas mange gange, ville man begynde at høre nye ting.

I det, der blev kendt som 'den franske bølge' ville vi komme til at stifte bekendtskab med bands som AirCassius og Superfunk. Det hele starter dog med Daft Punk.

Manden bag musikken:

Daft Punk består af Thomas Bangalter og Guy-Manuel de Homem-Christo. Bangalter er en interessant fyr – for i 1998 får han kæmpe succes med et andet projekt, nemlig gruppen Stardust, der dog kun udgiver ét nummer. Der er til gengæld også et nummer, der kommer til at fylde meget det år. Måske husker du det? Det hed 'Music Sounds Better With You' og musikvideoen så således ud:

Som du kan se i videoen er bandet klædt ud – noget, som Bangalter tog med tilbage til Daft Punk og perfektionerede til deres nu klassiske robot-look:

Daft Punk som robotter

Et andet Bangalter-projekt er Together, som han udgjorde sammen med DJ Falcon. Deres helt store hit var 'So Much Love To Give' – hvor det at gentage noget blev testet til noget nær yderlighed:

Som videoen afslører, blev Together-singlen udgivet på Bangalters eget pladeselskab, Roulé.

Derudover har Bangalter også skrevet musikken til filmen 'Irréversible'.

Manden bag manden:

'Music Sounds Better With You' indeholder et sample fra 'Fate' med Chaka Khan, som du kan se og høre på WhoSampled. Vokalen er faktisk ikke samplet, men tilhører Benjamin Diamond, der sammen med Bangalter og Alan Braxe udgjorde Stardust.

Også i Daft Punks numre er der lækre tracks at hente, hvis man sporer sig frem til, hvor der er samplet fra. For eksempel er der 'Harder, Better, Faster, Stronger', der sampler 'Cola Bottle Baby' af Edwin Birdsong. Hør samplet på WhoSampled. Og tjek flere Daft Punk-samples.

Kærligheden til disco-musikken har Thomas Bangalter ikke fra fremmede. Han er nemlig søn af Daniel Vangarde, der selv skrev musik i de hede disco-dage. Han har blandt andet været med til at skive 'D.I.S.C.O.' med Ottawan (som Vangarde var en af hjernerne bag):

…og 'Cuba' med Gibson Brothers:

Så Thomas Bangalter har medfødte ører for såvel ørehængere som disco-drøn.

Manden bag videoen:

Videoen til 'Music Sounds Better With You' er i øvrigt instrueret af en af mine favoritter, Michel Gondry. Han står bag en lang række af videoer, du sikkert kender. Lad os tage nogle af de mest populære:

Daft Punk – Around The World
Pointen med videoen er, at de forskellige grupper af dansere repræsenterer forskellige lag i musikken. Dem med de små hoveder, der fiser op og ned ad trappen, er for eksempel bassen, mens robotterne, der kommer gående ind i stemmen. Og så videre.

The Chemical Brothers – Star Guitar
Også her arbejder Gondry med at repræsenterer lagene i musikken. Læg mærke til, at de forskellige typer af ting, der passerer passer til musikken. For eksempel et lille hus, når bastrommen slår (ikke hver gang, selvfølgelig).

The White Stripes – Fell In Love With A Girl
Stop-motion med LEGO. Der er blevet spekuleret i, at det er blevet animeret, men Gondry selv holder på, at det er lavet via stop-motion. Inspirationen til videoen fik han en dag, hvor han så sin søn lege med LEGO. Det er faktisk sønnen i starten af videoen.

Beck – Deadweight
Et dejligt nummer. Musikvideoen er optagelser af Beck klippet sammen med filmen 'A Life Less Ordinary', som sangen blev brugt til.

Der er i øvrigt blevet udgivet en DVD med nogle af Gondrys videoer. Den kan blandt andet købes hos Amazon. Den er hermed anbefalet.

2 kommentarer til “Husker du? Stardust – Music Sounds Better With You (+ lidt om Bangalter og Gondry)”

  1. Pingback: Yes! Bizz Nizz – Don't Miss The Partyline er kommet på Spotify | larslars.dk

  2. Pingback: 24 fede albums på Spotify, #23: Daft Punk – Homework | larslars.dk

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?