Oversete The Beatles-numre, #2: The Word

Dette er den anden artikel/blogindlæg i en serie, hvor jeg vil prøve det umulige; at identificere nogle af de numre med The Beatles, som bliver overset i mængden af udødelige hits. Det er det fantastiske med kunstnere som The Beatles: Under laget af hits ligger der mere guld og venter på de tålmodige ører. Her vil jeg forsøge at give dig nogle genveje. Udvalget er 100% personligt, ikke-prioriteret og ude af kontrol.
Du kan følge tagget/emneordet for serien.

* * *

'The Word' er et af de The Beatles-sange, man først opdager, når man for alvor begynder at lytte til gruppens albums – sangen gemmer sig som nummer 6 på 'Rubber Soul', næstsidste nummer på side 1.

Sangen er speciel for mig, fordi den i højeste grad karakteriserer det, der sker med The Beatles i perioden omkring og efter netop dét album. Udover at den er funky som bare pokker (prøv blot at lytte til McCartneys bas!), så er det også første gang, at gruppen refererer til begrebet kærlighed, og ikke betragter det som 'dreng elsker pige', men som noget mere abstrakt. Tag for eksempel teksten til første vers:

Say the word and you'll be free
Say the word and be like me
Say the word I'm thinking of
Have you heard the word is love?

Læs resten af sangteksten

'The Word' er også et fuldblodssamarbejde mellem Lennon og McCartney, de skrev sangen sammen – efter de havde røget marihuana, hvilket også skete for første gang med denne sang. Paul McCartney husker:

We smoked a bit of pot, then we wrote out a multicolored lyric sheet, the first time we'd ever done that. We normally didn't smoke when we were working. It got in the way of songwriting because it would just cloud your mind up — "Oh, shit, what are we doing?" It's better to be straight. But we did this multicolor thing.

(Kilde: Wikipedia/Miles, Barry (1997): 'Paul McCartney: Many Years From Now')

På sangen bliver der også spillet på et dejligt hidsigt orgel; et såkaldt harmonium (et håndhold pumpeorgel), og det er gruppens producer George Martin (til tider kaldet 'Den Femte Beatle'), der har fingrene på tangenterne.

Sangen bliver sunget i harmoni mellem Lennon, McCartney og Harrison, mens Lennon synger omkvædet alene. I denne video kan du se, hvordan man synger 'The Word' – nyd lige, hvordan det åbner for et helt nyt lag i et allerede fedt The Beatles-nummer (det er 11 minutter well spent, hvis du er beatle-nørd, som jeg er):

Så er du klar til julefrokost-sæsonen.

Og når du lytter til originalen (husk at høre mono-udgaven!), så bemærk hvordan Harrisons guitar nærmest er ved at give efter og op, mens han hopper rundt på strengene under Lennons omkvæd. The word is love, indeed.

Coveret til albummet 'Rubber Soul' (1965), som'The Word' er på.
larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?