24 fede albums på Spotify, #13: New Order – Movement

Dette er låge nummer 13 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Den 4. december var vi forbi Joy Divisions 'Closer'-album. I dag skal vi besøge det band, der opstod, da forsangeren i Joy Division, Ian Curtis, hængte sig; New Order.

Ligesom ved Joy Division-albummet er det en god idé, hvis du læser min forholdsvis hurtige guide til Joy Division, inden du læser videre her. Deri skriver jeg faktisk, hvorfor 'Movement' er mit favoritalbum med New Order:

New Order udgiver deres debutalbum, 'Movement', i 1981 – der skønt det ikke blev den store succes med anmelderne er værd at hæfte sig ved fordi det tydeligt illustrerer – og udgør – overgangen fra Joy Division-lyden til New Order-universet, hvor lyden blev lysere (og teksterne lige så).

Og det er nemlig krydsningen mellem det der var Joy Division-lyden og det, der blev New Order-lyden, der fascinerer mig. Der er dog nogle numre, der er rimelig 'klassisk' Joy Division, for eksempel åbningsnummeret 'Dreams Never End':

Her er det bassisten Peter Hook, der synger (som han også gør på 'Doubts Even Here') – senere blev det guitaristen Bernard Sumner, der blev New Orders stemme.

Men lyt så til 'Chosen Time' – her sker der noget:

(For pokker, hvor jeg dog elsker Stephen Morris' trommespil.)

Hvis jeg skal pege på et nummer, som i min optik ligger et mulehår foran de andre, så må de blive 'The Him'. Det er på en gang mørkt, trist og tungt, mens det varierer i udbrud, der løfter nummeret.

(Igen er Morris' trommespil det hele værd i sig selv.)

Inden du skal til at høre hele albummet, så brug lige fem minutter på at springe frem til 1990, hvor New Order skriver den officielle engelske fodboldsang – og tænk så over, hvor meget(!) det band har udviklet sig.

Og nu fra det populære til det perfekte:

Som de andre New Order-albums blev også 'Movement' udgivet på det legendariske Factory Records-pladeselskab (som det nuværende Captured Tracks gerne vil være). Læs lidt op på det, mens du lytter – og overvej, om det ikke er på tide at (gen)se '24 Hour Party People' og holde en fest?

1 kommentar til “24 fede albums på Spotify, #13: New Order – Movement”

  1. Pingback: Fest på video: New Order live i Berlin i 2012 | larslars.dk

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?