24 fede albums på Spotify, #14: The Zombies – Odessey and Oracle

Dette er låge nummer 14 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Jeg må med skam i fingrene tilstå, at jeg slet ikke har fået hørt dette album så meget, som jeg burde. Faktisk blev jeg først tippet om det for ikke så lang tid siden af en ven (Morten, hvis du læser det her: Tak!).

The Zombies udgiver deres første album, med den sigende titel 'Begin Here', i marts 1965, og gruppen er med i den anden bølge af den britiske invasion, hvor britisk rock skyllede indover og indtog USA. Det er på dette album, gruppens første hit ligger, 'She's Not There':

Tre år senere, i 1968, udsender gruppen album nummer to, 'Odessey and Oracle'. I mellemtiden er der sket noget i musikverden. I sommeren 1967 brager hippiebevægelsen og ungdomsoprøret igennem, blandt andet i 'The Summer of Love' (som vi har besøgt ved låge nummer 2 og 11). Det betyder blandt andet også, at euforiserende stoffer som LSD får deres 'gennembrud' og der findes adskillige fortalere for disse substanser.

Stoffernes indtog afføder en bølge af psykedelisk lyd i musikken, blandt andet fordi nogle bands forsøger at genskabe LSD-rusen igennem musikken. Og at der er sket noget med populærmusikken i sidste halvdel af 1960erne er tydeligt, når vi lytter til åbningsnummeret fra The Zombies' album nummer to:

Og på et nummer som 'Maybe After He's Gone' synes jeg tydeligt at kunne høre en indflydelse fra amerikanske Love's 'Forever Changes' (som var bag låge nummer 11):

Selvfølgelig er nummeret meget anderledes, men brugen af den akustiske guitar og arrangmentet smager deraf. Og det er samtidig et bevis på de strømninger, der er i musikken – og at de flyder begge veje. Det smukke ved den britiske invasion er egentlig, at den er baseret på amerikansk rock'n'roll og blues, som amerikanerne mere eller mindre havde glemt. Da den britiske invasion kommer, har den indflydelse på et hav af amerikanske orkestre, blandt andet The Byrds, som så har indflydelse på The Beatles (lyt bare til 'Rubber Soul').

Og sådan er det også her. Det kan godt være, det er lidt no-no, men jeg synes også, jeg kan høre dele af The Turtles (også et amerikansk band) på 'Odessey and Oracle' – lyt for eksempel til deres 'Happy Together' fra 1967:

Nyd i øvrigt denne koreograferede live-optræden med det nummer – der er så mange ting at holde øje med…

…men for pokker, hvor de hygger sig.

Anyways, lad os hoppe et år frem; til 1968 og 'Odessey and Oracle'. Albummets uden tvivl største hit er uden tvivl det absolut sidste nummer på albummet, 'Time Of The Season':

Som min ven Morten sagde, da han præsenterede mig for The Zombies: "Den kender du helt sikkert". Og det gør jeg da. Det er bare en af de der sange, man har hørt et sted – men aldrig rigtig har fået placeret. Og så er det et skidefedt nummer, for nu at sige det ligeud.

Hele albummet er fedt. Så lyt til det – og brug bare lidt af din søvnige søndag sammen med zombierne.

1 kommentar til “24 fede albums på Spotify, #14: The Zombies – Odessey and Oracle”

  1. Pingback: Se og hør dit 2014 på Spotify | larslars.dk

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?