24 fede albums på Spotify, #6: The Smiths – The Queen Is Dead

Dette er låge nummer 6 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Lad os  tage en tur tilbage til Manchester, som vi også besøgte i forgårs, den 4. december (Joy Division – 'Closer') og kigge på en anden gruppe fra byen; The Smiths. Når sandheden skal frem, har jeg faktisk aldrig været særlig god til at lytte til The Smiths-albums – selvom jeg er en flittig lytter af bandet. Faktisk har jeg hørt nogle opsamlinger, såsom 'The Very Best of The Smiths'. Men skal man vælge et The Smiths-album, så er det 'The Queen Is Dead' fra juni 1986.

De to helt centrale figurer i The Smiths er guitaristen Johnny Marr og forsanger Stephen Morrissey, bedre kendt som blot Morrissey. Sammen skrev de The Smiths-sangene (Marr stod for melodien, mens Morrissey tilsatte mere eller mindre flamboyante tekster til), som vi er mange, der stadig lytter til den dag i dag. Og på 'The Queen Is Dead' finder vi også to af mine absolutte favoritter med gruppen.

'Bigmouth Strikes Again' (nej, jeg ved ikke, hvorfor det er coveret fra 'Meat Is Murder'-albummet, der er brugt):

…og 'There Is A Light That Never Goes Out':

Faktisk er det også på dette album, jeg genfandt den første ikke-greatest-hits-opsamling-sang med gruppen, som jeg blev introduceret for af en af mine venner; 'Cemetery Gates':

…i den video får du også lige Morrisseys litteratur-inspirerede lyrik (om blandt andet KeatsYeats og Wilde) med.

'The Queen Is Dead' er af en række NME-skribenter blevet udråbt til 'det bedste album nogensinde' – det kan man så være enig eller uenig i, jeg kan i hvert fald hurtigt nævne nogle stykker, jeg synes er langt bedre. Men ikke desto mindre betyder det, at NME har nemt ved at udpege det som det bedste The Smiths-album.

Albummet lukker med 'Some Girls Are Bigger Than Others', der starter med at fade ind, ud og ind igen. Jeg kan huske, da jeg sammen med nogle venner holdt nogle gode 'British 80s'- og -'Madchester'-fester på Nadsat (der lå i Hyskenstræde 10 og desværre ikke findes længere); da vi spillede det nummer, lagde The Smiths-lytterne på dansegulvet straks mærke til det og gik nærmest helt amok – dette billede kunne godt være taget på det tidspunkt:

Glade mennesker til 'British 80s'-fest på Nadsat

Good times.

Nu bliver jeg helt nostalgisk – hvis du har lyst, kan du se 10 billeder fra den aften (7. december 2008). Der er også billeder fra 'Madchester'-festen (13. september 2008).

Anyways, tilbage til musikken… Lyt til albummet – det burde få dig i form til lidt fest eller det, der ligner, til i aften:

1 kommentar til “24 fede albums på Spotify, #6: The Smiths – The Queen Is Dead”

  1. Pingback: 24 fede albums på Spotify, #19: Depeche Mode – Violator | larslars.dk

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?