Oversete The Beatles-numre, #4: Love You To

Dette er artikel nummer 4 i min serie med oversete The Beatles-numre. Listen er personlig og ikke prioriteret.

Det var slet ikke meningen, at der skulle komme to George Harrison-kompositioner lige efter hinanden. Men for ikke så lang tid siden var jeg til en fest, hvor jeg satte dette nummer på, inden der gik dans i den. Jeg kunne se, at en anden til festen virkelig dyrkede nummeret og gav mig thumbs-up for at sætte det på.

Jeg spurgte ham, om han kendte det, eller bare syntes, det var fedt. "Jo, det er John Lennon," svarede han. Nej, det er det ikke – det er The Beatles, skrevet af George Harrison. Og dén episode har gjort, at det er 'Love You To' fra Revolver, jeg tager fat på denne gang.

Nummeret udmærker sig ved – udover at være stærkt indisk i sit udtryk ved, at George Harrison og Ringo Starr fra gruppen, der medvirker – og Starr spiller "kun" tamburin. Herudover er bemandingen indiske musikere – ifølge Wikipedia (der citerer The Beatles-specialisten Mark Lewisohn [Wikipedia]) indsang Paul McCartney backing-vokal til sangen, men den kom ikke med i den endelige udgave.

Og på Wikipedia-artiklen om sangen bliver sangens betydning opsummeret ret godt:

"Love You To" was the first Beatles song to fully reflect the influence of Indian classical music, and the recording has been hailed as groundbreaking in its presentation of a non-Western musical form to rock audiences, with regard to its authenticity and avoidance of parody. As such, it introduced Western pop music fans to the Indian music that Harrison would promote for the rest of his career.

Jeg kan meget bedre lide dette nummer end Harrisons 'Within You Without You' [Wikipedia], der også er en "indisk komposition". 'Love You To' har meget mere opbygning, instrumenterne fungerer bedre sammen (jeg elsker virkelig repetitionerne) – og så er jeg vild med, hvordan sangen stiger og stiger i intensitet hen mod slutningen. Det er et specielt nummer, så det er ikke lige dér man starter med/som en, der ikke har hørt så meget The Beatles.

Men seriously; forestil dig lige, at året er 1966. Film som 'Min Søsters Børn' og 'Slap Af, Frede' har premiere [kilde: danskefilm.dk], Ulla Pia vinder det danske Melodi Grand Prix med 'Stop, mens legen er god' [Wikipedia], mens Keld & The Donkeys (ifølge danskehitlister.dk) er den mest populære kunstner(!). I det sammensurium køber du det nye The Beatles-album 'Revolver' [Wikipedia], og som nummer 4 på side 1 støder du på dette nummer.

Ingen tvivl om, at The Beatles stadig lyder nyskabende med dette nummer og 'Tomorrow Never Knows' fra samme album (det første nummer i denne serie, i øvrigt) – men forestil dig lige, hvordan det må have været at høre dette for første gang, da det udkom. Det er svært at sætte jeg ind i, men det siger noget om, præcis hvor langt, The Beatles var foran alle andre. Det er imponerende.

Smuk, smuk cover-version

Hvis du har Spotify, kan du lige snuppe hyldest-EP'en 'A Tribute To' [Wikipedia] med My Morning Jacket-forsanger Yim James [Wikipedia] med. Jeg tror, den skulle/burde have heddet 'A Tribute To George Harrison', for det er seks kompositioner af Harrison, der bliver fortolket:

  1. Long Long Long (The Beatles, 'The Beatles' ('The White Album') – nummer tre i denne serie
  2. Behind That Locked Door (George Harrison, 'All Things Must Pass')
  3. Love You To ('The Beatles', 'Revolver')
  4. My Sweet Lord (George Harrison, 'All Things Must Pass')
  5. Ballad Of Sir Frankie Crisp (Let It Roll) (George Harrison, 'All Things Must Pass')
  6. All Things Must Pass (George Harrison, 'All Things Must Pass')

Selvfølgelig er det ikke som at høre originalerne (sådan er det heller ikke tænkt), men jeg synes, det er hæderlige og ikke mindst respektfulde fortolkninger. Jeg synes, han får noget messende ud af 'Love You To', som jeg godt kan lide – selvom han har ændret teksten lidt, uden at den dog er på kant med Harrisons idealer (han er sikkert enig i budskabet "love all fellow man").

Coveret til 'Revolver', som 'Love You To' ligger på. Det er tegnet af Klaus Voormann, som beatlerne kendte fra deres dage i Hamborg.

Husk: Du kan følge larslars.dkFacebook, Twitter, e-mail eller som RSS-feed

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?