Jeg er glad for at læse Foreign Affairs, og derfor abonnerer jeg også på den trykte udgave af magasinet, der udkommer hver anden måned.

I det seneste nummer er der en interessant artikel omkring den nuværende gældskrise i Europa ('Can Europe’s Divided House Stand?', Foreign Affairs, volume 90, nummer 6, november/december 2011).

Udover at artiklen i den grad er værd at læse, hvis du er interesseret i krisen og vil vide, hvad der kan gøres, er der også et interessant afsnit omkring Maastricht-traktaten (der er en af de grundlæggende traktater for og i EU) og om, hvordan det, der står om netop gæld i traktaten aldrig rigtig er blevet efterlevet (mine fremhævninger med fed):

Many states also accumulated mountains of debt, sowing the seeds of the current crisis. Under the Maastricht Treaty, which began the process of forming the monetary union, governments are not supposed to run up debts that equal more than 60 percent of GDP, but every major economy of the eurozone exceeded that level significantly. After the world economy slowed down early in the century, supposedly virtuous states, such as France and Germany, started flouting rules meant to limit budget deficits. There was then no chance of disciplining the others. Last year, the debt-to-GDP ratios of France and Germany exceeded 80 percent; Italy’s hit 119 percent, and Greece’s 143 percent.

Nu er der naturligvis værre ting at bekymre sig om i øjeblikket, end at staterne ikke har respekteret målene for gæld i en traktat, men det er dog tankevækkende. Læs artiklen, hvis du vil være klogere på den nærværende krise.

Du kan også læse hele traktaken. Det er artikel 104c, det drejer sig om:

1. Member States shall avoid excessive government deficits.

…samt artikel 1 under 'PROTOCOL on the excessive deficit procedure', der sætter den reelle værdi, altså de 60 procent:

60% for the ratio of government debt to gross domestic product at market prices.

 

Følg larslars.dk:

Du kan følge larslars.dk på Facebook, Twitter og som nyhedsbrev.

Hvis du sidder på en mobiltelefon og har Facebook-app'en installeret, kan du åbne larslars.dk-siden: iPhone / Android