The Chemical Brothers: Dig Your Own Hole fylder 15 år

Coveret til 'Dig Your Own Hole'

I dag, lørdag den 7. april 2012, fylder The Chemical Brothers' album nummer to, 'Dig Your Own Hole', 15 år. Albummet er noget særligt for en lang række mennesker for den betydning, det fik – både for gruppen og for den elektroniske scene. For mig betyder albummet enormt meget af – selvfølgelig – de samme årsager, men også fordi det var min billet ind i den elektroniske musik.

Indtil da havde jeg tosset rundt med Oasis, Blur og andet britpop, men 'Dig Your Own Hole' ramte mig som en syngende lussing – skønt sang ikke er det, der er mest af på albummet. Albummet var et eminent blanding af ting, jeg ikke kendte. Nogle af dem skræmte mig (i deres voldsomhed), mens andre irriterede mig, samtidig med at andre ting fik mig hooked med det samme.

Da musikmagasinet Gaffa anmeldte albummet skrev man, at "om Chemicals gælder det, at det ikke så meget er.de ting, de sætter sammen, som det er måden de gør det på", og det er så sandt. Igennem albummet møder man et virvar af instrumenter, sampling, vokaler og så videre. Altsammen stramt styret af de to ikke-biologiske brødre.

Albummet track-for-track:

1) Block Rockin' Beats
Dette er stadig The Chemical Brothers-nummeret. Den berømte og berygtede basgang, som er samplet fra 'The Well's Gone Dry' med The Crusaders, kan de fleste genkende med det samme. Ganske vist har The Chemical Brothers haft andre hits, der har været større kommercielle succeser, men 'Block Rockin' Beats' var det første rigtigt store hit fra de to.

2) Dig Your Own Hole
Titelnummeret er et nummer med fart på! Trommerne er på kanten mellem big beat (som The Chemical Brothers er krediteret med 'opfindelsen' af og breakbeat. Fra 2:58 til 3:47 bliver nummeret taget ned til et absolut minimum. Et semi-snerrende baggrundshyl (der kan minde om introlyden, der blev brugt på 'Hey Boy Hey Girl' to år senere) danner fundamentet, mens nummeret bliver bygget op og vender tilbage for fulde drøn.

3) Elektrobank
Dette nummer et et monster. Et veritabelt monster. Stemmen i starten af nummeret et et sample af den legendariske Kool Herc fra engang, hvor han præsenterede The Chemical Brothers, inden de skulle på scenen.

Hele introduktionen er som følger:

I'm tellin ya, I can not wait for this band to come on,
because I've got a few left over here,
I'm gonna dance with their own shockin' feel and I'm a foreign
man so Irvine, I'll bring it home…a one two….I'm gonna have another sound check,
and then we're sending for the Chemical Brothers…
y'all want the Chemical Brothers?…
aic aiChemical brothers,
they knew all about soul so I'm gonna show them Irvine….
are Irvine lookin' for the Chemical Brothers?…..
Aaaiik Aaaiik, I like that….
that's right, we gonna get the Chemical Brothers..
some funky music……….
we got the band comin' up here in two so….hold on tight……Alright check this out!!!

Eller denne alternative version:

I'm tellin' ya…
I can't wait for this band to come on….
I'm gonna feel that [something or other]…
I'm [blurr, blrrr, blrr-rrr] such a big fuckin deal…
I'm the firemaster…and fellas i can't wait…
one, two…
I'm gonna have another fire check…
I'm have another fire check for the chemical brothers…
Ya ever heard a the Chemical brothers!!!!
(crowd-YEAH!!!)…
o'ight, o'ight(alright, alright)
the chemical brothers see they're all about soul…
when [iphbllphh, plph(i count to three?)hhh,plupphhhh] are y'all ready for the Chemical Brothers!!!!
(crowd-YEAH!!!!)…
o'ight, o'ight, I like that…
that's right … we gonna get the Chemical brothers
some funky music…
we got the bass comin' up here too so hold on tight…
alright check this out!!!!

(Begge skamløst kopieret herfra)

'Elektrobank' bygger og bygger. De snerrende synths, kombinationen af flere lag trommer og den hårdt arbejde basgang skaber et klimatisk nummer.

Og slutningen, o slutningen. Fra 5:51 begynder det, og gradvist tages tempoet ned, og en forbandet storladen, voldsomt rumlende, distortet og næsten hjerteforstyrrende brummen flyver os sikkert ud af nummeret. 'Elektrobank' er virkeligt et nummer, der tager dig ind, tygger på dig og spytter dig ud igen.

4) Piku
Jeg har i perioder haft det svært med 'Piku', der altid har mindet mig om 'Playground For A Wedgeless Firm' fra duoens første album, 'Exit Planet Dust'. Men pludselig sad den der, og så gav det mening, og der gik et lys op for mig omkring, hvordan de forskellige lag og breakdowns i nummeret passer perfekt sammen.

Refræn'et varierer ikke meget, der kommer lidt variation på trommesporet, og der tilsættes lidt vokal-sample, som det kendes fra The Chemical Brothers.

Magien indtræffer dog først rigtigt omkring de 2:51, hvor nummeret går over i en drømmende tilstand og vender nådesløst tilbage ved 3:37. Her kommer dynamikken og dualismen (fint ord, ikke?) i nummeret til udtryk.

5) Setting Sun
'Setting Sun' er muligvis mest kendt for, at Noel Gallagher (dengang sangskriver og sanger i Oasis) medvirker.

Nummeret er et virvar af storladne trommer, skarpe synths (næsten sirener) og Gallaghers stemme – og det fungerer. Det tog noget tid, inden jeg vænnede mig til nummeret – som sagt var 'Dig Your Own Hole' en helt ny verden, der åbnede sig for mig.

Angiveligt bragte nummeret de, dengang, tre resterende The Beatles-medlemmer på banen. Via deres advokater henvendte Paul, George og Ringo sig til The Chemical Brothers med påstanden om, at nummeret samplede Liverpool-gruppens 'Tomorrow Never Knows'. Ifølge historien blev ekspertører sat til at lytte på 'Setting Sun' for at bevise, at der ikke var tale om sampling.

6) It Doesn't Matter
Lad det være sagt med det samme: Der sker ikke voldsomt meget i dette nummer. Men det der sker er til gengæld ladet med energi. En opklippet vokal-sample bliver lagt oven på trommesporene, der gradvist bliver flere og flere og større og større, især stortrommen er altdominerende. Det er ægte rave og minder os alle om de verden, som The Chemical Brothers kom, og kommer!, fra.

Nummeret slutter med en overgang til…

7) Don't Stop The Rock
Nummeret fortsætter stilen fra 'It Doesn't Matter'. Det er repetitivt, det er rave – og det er solidt. Det sidste halve minut, cirka, tjener mest som bro/overgang til den efterfølgende…

8) Get Up On It Like This
Her er der fest og farver. Jeg er meget glad for dette nummer – men naturligvis endnu mere glad for den fulde udgave, som du finder som b-side til den mægtige 'Loops Of Fury'-EP'en, som du ikke må snyde dig selv for.

Her bliver samplings kastet frem og tilbage i en sand farvelade. Hvis du er vild med dette track, så bør du også tjekke b-siden 'Morning Lemon', som du finder på 'Block Rockin' Beats'-singlen.

9) Lost In The K-Hole
Uh, dette nummer er altså også lækkert. Det er naturligvis den fabelagtige basgang, der stjæler hele billedet, men også hi-hatten, ja, er en del af signaturen for dette nummer. Dertil den baglæns stemme-sample. Love it.

Nummeret er angiveligt – eller, det er det – opkaldt efter den følelse, man får, hvis man tager ketamin og får et dårligt trip. Så får man, har jeg læst, følelsen af at være i et hul, man ikke kan komme op af. Jeg tvivler dog på, man hører så fræk en basgang nede i det hul.

10) Where Do I Begin
Hvis 'It Doesn't Matter' og 'Don't Stop The Rock' udgør albummets mere ensformige del, så udgør 'Where Do I Begin' og lukkenummeret 'The Private Psychedelic Reel' den storladne.

Stemmen på 'Where Do I Begin' tilhører Beth Orton, der også medvirkede på duoens første album. Nummeret starter stille og roligt og viser, at det ikke altid behøver være techno-fest med de to Manchester-drenge.

Omkring 2:30, cirka, begynder nummeret så at bygge. Stille og roligt. Orton gentager den samme strofe, mens lydsporene vokser under og bag hende. Og 3:13 eksploderer nummeret i trommer på størrelse med kampvogne, der triller på tværs af lydbilledet.

Til slut i nummeret tager en snerrende synth over, og guider os over i den majestætiske og kataklysmisk storladne…

11) The Private Psychedelic Reel
Præcis hvor forbandet vildt og enormt dette nummer egentlig er, gik først op for mig, da The Chemical Brothers afsluttede deres koncert i KB Hallen i 1999 med dette syretrip, der bygger op i to minutter, blandt andet med en sitar tilsat de kemikalske synths, inden det hele bliver sluppet løs, og INGEN kan forholde sig i ro.

Jeg kan huske, vi lavede noget forårskoncert, tror jeg det var, i gymnasiedagene, hvor jeg sad derhjemme og klippede noget intro sammen. Her brugte jeg starten til 'The Private Psychedelic Reel'. Desværre fik jeg ikke lov til at gå over de to minutter – jeg havde ellers glædet mig til at høre skolens højttalere tage imod instrument- og, især, trommeinfernoet, der gør dette nummer til det nok største (målt efter lystfiskermål) nummer, de nogensinde har lavet.

Det er muligt, det er mig, der er ved at blive gammel(dags), men de laver atså bare ikke elektroniske albums, som de gjorde 'dengang'. 'Dig Your Own Hole' er en rejse i musikken. Gaffa rammer hovedet på sømmet, når man skriver, at det ikke drejer sig om, hvad der bliver kastet ned i suppegryden, men i stedet om, hvordan det bliver brugt.

Og på 'Dig Your Own Hole' bliver alt brugt, så det maksimale potentiale bliver brugt. Og dét er en af grundene til, at vi bliver ved med at tale om og vende tilbage til dette album. Det ér et mesterværk. Punktum. Tillykke med fødselsdagen.

The Sampling Brothers
Hvis du gerne vil vide mere, om de samples, som The Chemical Brothers bruger på 'Dig Your Own Hole' og andre albums og tracks, så bør du besøge WhoSampled.

I øvrigt: På den allersidste side i booklet'en er der dette fotografi af duoen:

Jeg har lige siden (i 15 år!) søgt en hue magen til den, Ed Simons har på. Hvis du finder den, så sig lige til.

2 kommentarer til “The Chemical Brothers: Dig Your Own Hole fylder 15 år”

  1. Pingback: Pleasure, nyt The Chemical Brothers-track? | larslars.dk

  2. Pingback: 24 fede albums på Spotify, #20: The Chemical Brothers – Surrender | larslars.dk

Der er lukket for kommentarer.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?