Hvis det er niveauet for poesi, så vil jeg også prøve…

I fredags var jeg ude med nogle venner. På det sted, vi var, kunne man tage nogle postkort med udvalgte bidder af dansk poesi fra nutiden. Postkortene er udsendt af Gyldendal:

Her er tre af mine…favoritter:

Tillad mig at være ærlig: Jeg ved ikke, hvilken tanke, der piner mig mest; det at nogen har skrevet det der, eller at der står et forlag parat. Nuvel, smag er en stærk individuel ting, men de tre eksempler ovenfor fik mig til at tænke, at så kan jeg da også.

Så here goes – en lynkomponeret digt omkring, at folk tror de kan redde hele verden, mens de sidder derhjemme eller på en café og klikker "Synes godt om" til den ene cause efter den anden – begrebet kaldes 'kliktivisme', og det hedder digtet også:

Klik, like
Et barn er født i Afrika
Klik, like
Nul dødsstraf i Amerika
Klik, like
Nu er der fred om Bethlehem
Klik, like
En hjemløs får et ægte hjem

Klik, like
Verdensfred og feminisme
Klik, like
Du kan alt med kliktivisme

Vi kan også lige tage et skrevet på Onegin-stanzaen, som er en særlig versform (med en fast rytme samt både maskuline og feminine endelser – og en pain in the *** at skrive efter) brugt af den russiske forfatter Alexander Pushkin i 'Eugene Onegin', der er en novelle på vers. Digtet relaterer direkte til de tre postkort herover.

Tre kort hvor tekst er dårligt digtet
Er hvad jeg ser en fredag nat
Jeg tror, lyrikken har os svigtet
Og føler mig en smule mat
Mit knæ går løst, skal jeg besvime?
Kan disse folk end ikke rime?
Og nævn ej Søren Kierkegaard
I den lyrik, der let forgår
En anden graver løs i haven
Planet og forår ser han der
I min er der kun dødssygt ler
Måske jeg misforstår opgaven
Jeg stopper her, imens jeg kan
Som lys, der koldt afviser vand.

Værsgo, Gyldendal – det må I gerne trykke på postkort. Udgiv mine digte! :-)

…til dem, der undrer sig over det løse knæ: Det er en reference til Franz Kafkas 'The Supplicant's Story' – citeret herfra:

Oh, what dreadful days I have to live through! Last night I was at a party. I was just bowing to a young lady in the gaslight and saying: 'I'm so glad winter's approaching' — I was just bowing with these words when to my annoyance I noticed that my right thigh had slipped out of joint. The kneecap had also become a little loose.

Ja ja, jeg kan også nævne store forfattere :-)

 Og du er selvfølgelig velkommen til at synes lige præcis, hvad du vil.

PS: Hvis du vil læse en hel bog skrevet på Onegin-stanzaen, så er det 'The Golden Gate' af Vikram Seth, du skal skrive på ønskelisten til jul.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?