24 fede albums på Spotify, #1: Jurassic 5 – Jurassic 5

Dette er låge nummer 1 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Ingen blog uden en julekalender. Og da musik fylder så meget på denne blog, hvad er så mere oplagt end at lade det være temaet?

Jeg har været omkring forskellige idéer (blandt andet '24 one-hit wonders'), men det er denne idé, jeg er vendt tilbage til hele tiden – fordi jeg altid har lyttet meget til albums, når jeg har hørt musik: En kalender med 24 albums på Spotify, som jeg synes, du bør høre. Det har intet at gøre med slagstal, det er 24 af mine favoritalbums.

Vi starter med et meget album, der næsten er ret langt fra jul: West Coast-hip hop fra 1990erne. Må jeg præsentere Jurassic 5Jurassic 5:

Jeg hører ikke voldsomt meget hip hop, men når jeg gør, er dette et af de albums, jeg altid finder frem. Den tilbagelænede stil, den fede attitude (der ikke handler om bling bling) og samspillet mellem rappen og lydbilledet skabt af DJ Nu-Mark og (mere kendt) Cut Chemist.

(Til dem, der kender mig og nu sidder og spørger sig selv "Betyder det så, at Beastie Boys' 'Paul's Boutique' ikke er med i kalenderen?": Ja. Men det var tæt løb.)

Det er gruppens debutalbum, og det er samtidig også deres bedste. Jeg elsker selvfølgelig 'Concrete Schoolyard' (hittet på albummet), 'Action Satisfaction', 'Without A Doubt' og 'Lesson 6: The Lecture', hvor vi er på tur i det periodiske system.

På Wikipedia-artiklen om albummet kan du se de samples, der er brugt. Mit ubetingede favorit-sample på albummet er brugen af pianoet fra Ike Turners 'Getting Nasty' på 'Concrete Schoolyard'.

(Det samplede pianospil starter omkring de 12 sekunder.)

(Den video opsummerer så fint den gode stemning og stil, Jurassic 5 stod for.)

Tjek samplet på WhoSampled. På denne geniale side kan du også finde andre Jurassic 5-samples.

Gruppen gik i opløsning i 2007, men i 2013 fandt de sammen igen. Det bliver spændende at se (og høre), hvad der kommer ud af det.

Albummet findes kun i en 'Deluxe Edition'-udgave på Spotify, hvor der er 15 ekstra numre med. Hvis du kun vil høre det oprindelige album, skal du nøjes med de 13 første numre.

Er hip hop ikke lige din ting? Så kig tilbage i morgen, hvor vi rejser til 1967 og kærlighedens sommer.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?