24 fede albums på Spotify, #23: Daft Punk – Homework

Dette er låge nummer 23 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Især i gymnasieårene, hvor jeg for alvor begyndte at gå til fester, var dette album næsten altid med mig. Jeg kan huske, at jeg var devastated, da jeg havde glemt det til en fest, og det ikke kunne genfindes – indtil jeg fik bestilt en ny CD (jep, det var dengang…)

Dette er albummet, der starter den franske bølge, som også bragte os navne som Air (hvis debutalbum 'Moon Safari', vi havde fat i i går), Cassius, Superfunk og Phoenix, hvor et af medlemmerne er det tredje tidligere medlem af bandet Darlin', som også Daft Punk-drengene (Guy-Manuel de Homem-Christo og Thomas Bangalter) var med i. Navnet stammer faktisk fra en ikke særlig flatterende anmeldelse af Darlin'.

Gruppen var opkaldt efter The Beach Boys-nummeret af samme navn:

Gruppen indspillede blandt andet et cover af sangen, som er nået på YouTube:

Jeg kan i øvrigt ikke udelukke, at der kommer mere The Beach Boys i denne julekalender.

Bangalter, hans sideprojekter og hans disco-far har jeg været omkring tidligere her på bloggen, så ham vil jeg ikke grave så meget mere ned i her. Lad os i stedet dykke ned i 'Homework', der sammen med The Chemical Brothers' 'Dig Your Own Hole' nok var de to mest dominerende elektroniske udgivelser i 1997.

Det lægger ud med 'Daftendirekt', der ifølge inner sleevet til albummet er et uddrag fra en live-optræden i Belgien. Vi kommer kort via 'WDPK 83.7 FM', der angiveligt er "A loveable homage to the radio stations of the west." (kilde). Og så er vi fremme ved nummer tre, som var en af mine gymnasiekammeraters favorit på albummet, 'Revolution 909'. Der blev lavet en video til nummeret, som blev instrueret af Roman Coppola, der er søn af – you've guessed it – filminstruktør Francis Ford Coppola:

Tallet '909' stammer i øvrigt fra den legendariske Roland TR-909-trommemaskine, som Daft Punk brugte flittigt på 'Homework'.

Herefter finder vi en af de andre mega-tunes fra 'Homework', nemlig 'Da Funk'. Kigger man på det samme inner sleeve, hvor der stod, at 'Daftendirekt' er optaget live, og vender det om, falder man over sætningen "The tracks 4, 8, 14 og 15 were originally released on Soma Quality Recordings".

Historien med Daft Punk starter nemlig med det skotske pladeselskab Soma. Under et rave i 1993 i Euro Disney(!) møder en af grundlæggerne af Soma to franskmænd, der giver ham en demo. Demoen bliver til singlen 'The New Wave', som Soma udgiver i april 1994 – og den kan selvfølgelig også høres på YouTube:

For folk, der kender 'Homework' vil dele af nummeret virke bekendt. På singlen ligger nemlig også et 'final' mix af 'The New Wave', kaldet 'Alive' – og det nummer finder vej til 'Homework' tre år senere. Lad os prøve at lytte til det:

Den næste single fra Daft Punk hos Soma er sangen, som bragte os ud på et lille sidespor, 'Da Funk'. Det er mig bekendt den første video, der bliver lavet til et Daft Punk-nummer, og den bliver instrueret af Spike Jonze:

Jones er i øvrigt også manden bag videoen til Fatboy Slims 'Praise You' (hvor det er ham selv, der danser rundt!):

'Da Funk' udkommer som single i 1995. Og så går den ikke længere; Daft Punk vader i tilbud fra større pladeselskaber og i september 1996 signer de med Virgin, der genudgiver 'Da Funk' samme år.

Det helt store hit fra 'Homework' er naturligvis 'Around The World', som der er blevet lavet en fænomenal musikvideo til af Michel Gondry. Jeg har behandlet videoen i et tidligere indlæg, men lad os da tage den igen:

Pointen med videoen er, at de forskellige grupper af dansere repræsenterer forskellige lag i musikken. Dem med de små hoveder, der fiser op og ned ad trappen, er for eksempel bassen, mens robotterne, der kommer gående ind i stemmen. Og så videre.

Et sjovt nummer på albummet er 'Teachers', der ganske enkelt nævner navnene på en masse kunstnere, der har inspireret Daft Punk. Tjek teksten til nummeret.

Et lidt overset nummer på 'Homework' er 'Burnin", som indeholder en ganske delikat basgang. Burnin' blev også udgivet som single, så der blev også lavet en video til, instrueret af Seb Janiak (whoever that is).

Bemærk at video-versionen af sangen er væsentligt kortere end album-versionen, 3:46 mod 6:54.

Og lad os da lige tage ét nummer mere – det er jo trods alt kun jul én gang om året. En anden af mine gymnasiekammerater, Kim, havde dette her som en af sine favoritter. I starten forstod jeg ham ikke helt, men jo mere, jeg lyttede til det, jo mere mening gav det. Nummerets vibe og feel er ganske enkelt super behageligt:

Her er det vigtigt at forstå, at 'Homework' også handlede om gentagelser – og filosofien om, at hvis man hørte det samme igen og igen ville man begynde at kunne høre nye ting, nye mønstre. Jeg er ikke uenig – det er ikke sjældent, at et nummer som 'Fresh' præsenterer mig for noget nyt, jeg ikke lige havde lagt mærke til. Og det er imponerende, synes jeg.

Et andet nice touch ved albummet (udover musikken), som gør det ekstralækkert at have på vinyl, er artwork'et. Når man åbner coveret er dette billede indeni:

Billede fra indersiden af coveret til 'Homework'

Bemærk hvordan mange af elementerne i billedet dels relaterer til Daft Punks, deres inspirationer – og selve albummet. Jordkloden ('Around The World'), "Up your fidelity"-overskriften ('High Fidelity') etc. Jeg fandt billedet her.

Det fede artwork går du desværre glip af på Spotify, så du må nøjes med at lytte til et af de absolut fedeste elektroniske albums (eller albums i det hele taget), der er blevet udgivet de seneste mange år. Jeg vil foreslå, at du læser om det på Wikipedia, mens du lytter.

Husk: Du kan følge larslars.dkFacebook, Twitter, e-mail eller som RSS-feed

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?