24 fede albums på Spotify, #24: The Beach Boys – Pet Sounds

Dette er låge nummer 24 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Så er vi fremme. I dag siger kalenderen, at det er den 24. december; juleaftensdag og den sidste låge i julekalenderen er hermed åbnet. Og hvad er bedre end at vælge det absolut bedste album, der overhovedet er på Spotify (nej, jeg vil ikke diskutere det): 'Pet Sounds' med The Beach Boys.

Hos det ansete Rolling Stone-magasin har man 'Pet Sounds' på en 2.-plads på listen over de 500 bedste albums, nogensinde. Både plads nummer 1 og 3 på den liste tilhører bandet over dem alle, The Beatles. Nummer 1 er 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' og 3.-pladsen går til 'Revolver'.

Vi kan diskutere længe, om begge The Beatles-albums bør være foran 'Pet Sounds', og om ikke 'Revolver' bør ligger over 'Sgt. Pepper' (jeg vil i det tilfælde argumentere for begge dele), men det ændrer ikke på, at The Beatles ikke er på Spotify, og ergo er 'Pet Sounds' det bedste album på streaming-tjenesten.

Beach Boys og Beatles
'Pet Sounds' er et af de første koncept-albums (hvor der er et tema igennem hele albummet – som der også er på 'Sgt. Pepper') i rock-musikken, og man kan faktisk ikke tale om det album uden også at tale om The Beatles. I 1965 udgiver beatlerne 'Rubber Soul' (der er deres andet album det år, efter 'Help!'). Brian Wilson fra The Beach Boys får fingre i 'Rubber Soul', og det gør dybt indtryk ham. Vi skal huske på, at dette er en periode, hvor albums stadig er proppet med fyldnumre og typisk et par cover-numre.

'Rubber Soul' har ingen af delene. Albummet er det første i The Beatles' virkelig kreative periode (som jeg vil mene, man egentlig kan høre begynde så småt på 'Help!' – hør for eksempel 'Ticket To Ride'), og alle sangene på skiven er skrevet af bandet selv, lead-guitarist George Harrison har endda to sange med, 'Think For Yourself' og 'If I Needed Someone', som han også havde på 'Help!', 'I Need You' og 'You Like Me Too Much'. Derudover sker der også ting med lyden – eksempelvis er 'Norwegian Wood (This Bird Has Flown)' en af de første gange, hvor et rockband bruger sitaren.

Wilson hører albummet og opdager, at der er ved at ske et skift i musikken – og han vil være med. Han går i studiet og sætter sig for at lave "the greatest rock album ever made!" (kilde), inspireret af 'Rubber Soul'. Her er det sjovt at bemærke, at 'Rubber Soul' er tydeligt inspireret af amerikansk folk(-rock), for eksempel Bob Dylan og The Byrds.

'Pet Sounds' udkommer i maj 1966. Wikipedia opsummerer fint de mange facetter i lyden på The Beach Boys-albummet:

Collaborating with lyricist Tony Asher, Wilson's symphonic arrangements wove elaborate layers of vocal harmonies, coupled with sound effects and unconventional instruments such as bicycle bells, buzzing organs, harpsichords, flutes, Electro-Theremin, dog whistles, trains, Hawaiian-sounding string instruments, Coca-Cola cans and barking dogs, along with the more usual keyboards and guitars.

I august samme år udgiver The Beatles det afsindigt imponerende 'Revolver'-album, men det og 'Rubber Soul' er stort set komponeret og indspillet i én lang proces (sådan betragter trommeslager Ringo Starr det, i hvert fald). Herefter opdager beatlerne 'Pet Sounds', og nu er det deres tid til at blive imponerede. Sådan et album vil de også lave.

Paul McCartney får idéen til deres koncept: Hvad med om The Beatles trådte i baggrunden og overlod pladsen til det fiktive orkester 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'? Og i juni 1967 (en uhørt lang pause mellem to The Beatles-albums) udkommer så det, der topper Rolling Stone-listen den dag i dag. Som deres producer George Martin har sagt:

Without 'Pet Sounds,' 'Sgt. Pepper' never would have happened. . . . 'Pepper' was an attempt to equal 'Pet Sounds.' "
(Kilde)

Og der er angiveligt hints hist og her. For eksempel skulle kyllinge-lydene, der er på 'Good Morning Good Morning' ved overgangen til reprise-udgaven af titelnummeret være inspireret af – og et nik i retning af – de lyde, der lukker 'Caroline, No', der lukker 'Pet Sounds'.

Brian Wilson forsøger herefter at 'svare igen' med The Beach Boys-albummet 'Smile', der dog aldrig bliver til noget. Wilson ryger ned psykisk (det enorme forventningspres, der var på gruppen efter single-forløberen 'Good Vibrations') har ej eller hjulpet, og 'Smile' opgives. I stedet udgiver gruppen albummet 'Smiley Smile', hvor 'Good Vibrations' er inkluderet.

I 2011 udgives box-settet 'The Smile Sessions', der indeholder noget af det, bandet nåede at indspillet til 'Smile'-albummet.

…tilbage til 'Pet Sounds'
'Pet Sounds' er på mange måder et fantastisk album, og det er reelt Brian Wilsons projekt – de resterende Beach Boys er nærmest reduceret til simple studiemusikere. Det er ikke her, vi finder de kæmpestore The Beach Boys-hits som 'Good Vibrations', 'Surfin' USA', 'Kokomo' og 'I Get Around'.

Til gengæld finder masser af andre sange (der sikkert er lige så store hits, som dem jeg lige nævnte – mit syn på Beach Boys-hits er stærkt subjektivt), og da albummet er et konceptalbum (som skrevet et af de første af sin slags), bliver albummets stil sat allerede fra starten – med 'Wouldn't It Be Nice':

Det er også her, vi finder to af mine top-favoritter med gruppen; 'God Only Knows':

…og 'I Know There's An Answer':

De to er henholdsvis sang nummer 1 og 2 på side 2 af albummet i vinyl-format.

Stereo eller mono
Som med så mange andre albums fra den periode, findes der måde stereo- og mono-udgaver. Mono vs. stereo-debatten er blevet genoplivet med udgivelsen af de remasterede analoge The Beatles-mono-masters på vinyl. Den udgivelse fik Pitchfork til at skrive en artikel om stereo-mono-debatten (som taler for mono, hvilket nok ikke overrasker nogen); her var det 'Pet Sounds', der blev brugt til sammenligningen.

Historien er kort fortalt, at mono var det format, som musikerne (især The Beatles og Brian Wilson) selv foretrak. Det var den udgave, de selv havde mest indflydelse på – i The Beatles' tilfælde blev stereo-mixet typisk lavet efter mono-udgaven, som var den, beatlerne havde godkendt.

Derfor er 'Pet Sounds' herunder naturligvis også i den remastererede mono-udgave, der kom i 2012 – det skal jo helst lyde så rigtigt som muligt.

Det sidste eksempel på en sang fra albummet, inden bliver sluppet løs er 'Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder)'. Det er et ganske stille nummer, der giver mig de fineste kuldegysninger.

Og nu, ikke mere snak – det er jo trods alt juleaften i aften. Og lad 'Pet Sounds' være albummet, der varmer dig op til familie, fest og god mad.

Husk: Du kan følge larslars.dkFacebook, Twitter, e-mail eller som RSS-feed

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?