24 fede albums på Spotify, #8: John Lennon – Imagine

Dette er låge nummer 8 i min julekalender:
24 fede albums på Spotify

Når det kommer til at vælge det bedste album, har jeg det med John Lennon, som jeg har det med en anden eks-Beatle, George Harrison: Det er et af de to første – mest nummer to.

(Nu sidder der måske nogle Harrison-fans/-lyttere og tænker; "betyder det virkelig, at han synes, 'Living In The Material World' er bedre end 'All Things Must Pass?". Ja, det gør det. Men jeg er frisk på at diskutere det.)

John Lennon albumdebuterer i det Herrens år 1970 (fraregnet to gange 'Unfinished Music' (1, 2) sammen med Yoko Ono) ligesom George Harrison (hvis man fraregner filmsoundtracket 'Wonderwall Music' (gæt hvor Oasis fik deres sangtitel fra?) og det eksperimenterende 'Electronic Sound') med 'Plastic Ono Band'.

Akkurat som med Harrison gælder det, at det første album på flere måder er et opgør med Beatles-årene (for Lennon skyller det dog også ind på andet album). Hos Harrison er det især i sange som 'Wah-Wah' (skrevet i irritation over McCartney og Lennon) og 'Run Of The Mill', man finder fortiden i 'The Fab Four'. Hos Lennon er det på det første album masser af vrede i de primale skrig i slutningen af 'Well Well Well':

Og i slutningen af 'God' gør han direkte op med The Beatles-fortiden:

I don't believe in Beatles
I just believe in me
Yoko and me and that's reality

The dream is over
What can I say?
The dream is over yesterday
I was the Dreamweaver
But now I'm reborn

I was the Walrus
But now I'm John
And so dear friends
You'll just have to carry on
The dream is over

(Læs hele teksten hos MetroLyrics)

Allerede året efter, 1971, er Lennon klar med album nummer to – der nok mest kendt for titelnummeret, 'Imagine' (Wikipedia: albummet, sangen). Jeg fornemmer desværre, at nogle underkender albummet, fordi de af den ene, anden eller tredje grund ikke synes, om sangen. Til jer: Jeg håber, I læser med her og lytter til hele albummet.

På 'Imagine'-albummet finder vi udover åbneren (som alle kender) en meget direkte hilsen til Paul McCartney, nemlig 'How Do You Sleep?':

Læs hele teksten hos MetroLyrics. På Wikipedia er det pakket fint ind:

The song makes several pointed and unflattering remarks aimed at his former Beatles songwriting partner, Paul McCartney, although Lennon would later state that many of the accusations he had written could just as easily describe himself.

Faktisk er åbningsstrofen "So Sgt. Pepper took you by surprise" lidt mærkelig, da Sgt. Pepper-albummet var McCartneys idé – men lad nu det ligge. Historien bag 'How Do You Sleep?' er ret sjov, så den tager vi lige:

Da The Beatles er gået i opløsning i slutningen af 1970 er der mildest talt trykket stemning blandt de tidligere medlemmer. Især er der slået en kile mellem Paul McCartney (hvis opførsel op til og under bruddet var knapt så fin) og de tre andre.

I 1971 udgiver Paul McCartney sit album nummer to, 'Ram'. På album-coveret ser man McCartney holde en vædder ved hornene:

Albummet åbner med sangen 'Too Many People', der indeholder nogle stikpiller til John Lennon. På bagsiden af coveret er der et billede af to biller, der kopulerer. Angiveligt et udtryk for, hvordan McCartney følte, de andre eks-Beatler (The Beatles var et ordspil på 'beetles', der betyder 'biller) behandlede ham.

På 'Imagine' tager Lennon til genmæle, og udover 'How Do You Sleep', er der inkluderet et postkort:

Et slet skjult hentydning til 'Ram'-coveret.

Faktisk medvirker George Harrison på 'How Do You Sleep?' (Paul, George og Ringo fortsatte samarbejdet i nogen grad, mens Paul stod alene), hvor han spiller slide-guitar. Harrison medvirker også på 'Crippled Inside':

…hvor han spiller dobro, der (ifølge den danske Wikipedia) er "en guitar med en kegleformet resonator, der forstærker lyden meget".

Et andet stort Lennon-hit (udover 'Imagine') på albummet er naturligvis 'Jealous Guy':

Sangens melodi kan faktisk spores tilbage til Beatlernes ophold i Indien og et foredrag af Maharishi Mahesh Yogi. På 'Jealous Guy' medvirker også 'The Flux Fiddlers' – bag det alias gemmer sig intet mindre end New York Philharmonic-orkestret. Tilnavnet stammer angiveligt fra Lennon selv.

Men udover de to store hits, er der masser af andet guf og guld på 'Imagine' – og jeg vil (næppe særlig overraskende) anbefale, nærmest kræve, at du hører hele albummet igennem. Flere steder kan man høre Lennon være i kontakt med sine blues-rødder (dog ikke så meget som på 'Plastic Ono Band'), og så lukker albummet med det Lennon-nummer, jeg har hørt mest; 'Oh Yoko!':

Der er uden tvivl mange nuværende indie-bands (eller bands, de har inspireret), der har lyttet til denne sang. Der var i hvert fald meget, der gav mening for mig, da jeg opdagede 'Oh Yoko!'. Og som Gizmodo skriver:

I know everyone says McCartney was the sentimentalist, but "Oh Yoko!" is sweet and fun and sounds like how dancing in the kitchen with your partner feels when you've both had a little too much wine and you've just finished laughing at each other's jokes. It's a good song.

Se i øvrigt denne video fra indspilningen af 'Oh Yoko!', hvor Lennon er mindre tilfreds med en studietekniker. Phil Spector (der producerede albummet sammen med Lennon og Ono) synger andenstemme sammen med Lennon og kan derfor ikke passe knapperne. 'Philip' (som staklen angiveligt hedder) tester Lennons tålmodighed:

Og gode tekster, er der også masser af – for eksempel på den førnævnte 'Crippled Inside', hvor Lennon synger om, at man kan pynte sig, og fremvise sig selv nok så meget som både det ene og det andet; men man kan ikke skjule det, hvis man er 'forkrøblet indeni'. Læs hele teksten hos MetroLyrics.

Faktisk er 'Oh Yoko!' nok den sang på albummet med den "svageste" tekst – resten er værd at lytte efter.

Nå – gør nu som jeg siger: Lyt til hele albummet. Nyd, hvor meget det varierer og hvor mange gode melodier og skarpe holdninger, der bliver luftet. Og tænk over, hvor pisse-f*cking ærgerligt det er, det der skete for 34 år siden på denne dag.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

larslars.dk bruger cookies. Til hvad dog?